Hőcserélő szivárgás diagnosztikaIgény esetén szétszerelés nélküli szivárgás diagnosztikát végzünk. Ezzel a vizsgálattal megbízhatóan kiderül, van-e repedt, vagy lyukas lemez a berendezésben, ami a két oldal összefolyását eredményezi.

A folyadékok leeresztése után az egyik oldalt feltöltjük hidrogént biztonságos koncentrációban tartalmazó formálógázzal.

A másik oldalon nagy érzékenységű gázanalizátorral mérjük a hidrogén koncentrációt (a műszer érzékenysége 0.5ppm).

A hidrogén molekulák kis mérete és fürgesége, illetve a műszer nagy érzékenysége biztosítja, hogy olyan kezdődő hajszálrepedés, vagy lyukkorrózió is kimutatható, ami más módszerrel (pl. vizes nyomáspróba, penetrációs teszt, stb) az adott stádiumban még nem érzékelhető.

A módszer előnye, hogy a lemezek elhasználódását már azelőtt észrevesszük, mielőtt a nagyobb molekulák (pl. tej, sör alkotórészei és víz) képesek lennének átjutni a másik oldalra. Rendszeres, pl. évenkénti diagnosztikával pedig a berendezés állapota nyomon követhető, a karbantartása tervezhető és a fertőzés elkerülhető.

A hagyományos elmélet, miszerint a pasztőrökben a szennyezés/fertőzés bejutását a pasztőrözött termékbe csupán a pasztőrözött oldal nagyobb nyomása minden esetben képes megakadályozni, az újabb kutatások szerint nem állja meg a helyét.

Neves szakmai tanulmányok alátámasztották, hogy repedés/lyuk esetében a pozitív nyomásgradiens ellenében is előfordulhat tömegtranszport az ozmotikus nyomás miatt. (Hivatkozás: Raimund Kalinowski, Brauindustrie folyóírat 08/2007 szám.)

design by honlapdiszkont.com